Skinkstekserveras med ugnsbakat äpple, rotfrukter och cidersås

(0 st) Mitt betyg: 0

Skinkstekserveras med ugnsbakat äpple, rotfrukter och cidersås

Ingredienser

20 portioner:
  • 3,5 kg - Tulip Honungsmarinerad skinkstek
  • 3 st - Äpplen (syrliga)
Cidersås:
  • 2 st - Gul lök
  • 3 l - Äpplen (syrliga)
  • 100 g - Smör
  • 1 l - Äppelcider
  • 8 dl - Fond (tex: kyckling)
  • 1 msk - Ingefära (torkad, mald)
  • 3 bitar - Pomeransskal
  • 4 dl - Vispgrädde
  • 2 msk - Japansk soja
Ungsrostade rotfrukter:
  • 2 kg - Potatis
  • 1 kg - Betor
  • 2 kg - Palsternacka
  • 2 kg - Morot
  • 1 kg - Shalottenlök
  • 1 dl - Rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Örter (tex: timjan, oregano, persilja)
100 portioner:
  • 17,5 kg - Tulip Honungsmarinerade skinkstek
  • 15 st - Äpplen (syrliga)
Cidersås;
  • 10 st - Gul lök
  • 15 st - Äpplen (syrliga)
  • 500 g - Smör
  • 5 l - Äppelcider
  • 4 l - Fond (tex: kyckling)
  • 5 msk - Ingefära (torkad, mald)
  • 15 bitar - Pomeransskal
  • 2 l - Vispgrädde
  • 1,5 l - Japansk soja
  • Maizena
Ugnsrostade rotfrukter;
  • 10 kg - Potatis
  • 5 kg - Betor
  • 10 kg - Palsternacka
  • 10 kg - Morot
  • 5 kg - Schalottenlök
  • 5 dl - Rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Örter (tex: timjan, oregano, persilja)
Skriv ut recept

Gör så här

Skinkstek:

Skala och klyfta äpplena. Skär ett snitt mitt i steken och tryck in äpplebitarna i mitten. Stek skinksteken i ugn, 1 timme 40 minuter på 140 grader. Höj därefter temperaturen till 150 grader och stek vidare till kärntemperaturen 65 grader. Låt därefter köttet vila minst 10 minuter innan tranchering.

Ugnsrostade rotfrukter:

Skala och skär rotfrukterna och löken i fina bitar. Smaksätt med salt, peppar och örter. Rosta rotfrukterna i ca 20 minuter i 200 grader.

Cidersås: 

Hacka löken och äpplena till såsen i smöret. Slå i cider, fond, kryddor och soja. Låt det koka sakta 15 minuter. Slå i grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vinäger. Mixa såsen skummig och sila dem. Red av med maizena om Du vill ha tjockare sås.

Till servering:

Servera steken tillsammans med cidersås, ugnsrostade rotfrukter, gelé och grönsaker. Toppa med finhackade örter.