Skinkstekserveras med en rödvinsky och mandelbackspotatis

(0 st) Mitt betyg: 0

Skinkstekserveras med en rödvinsky och mandelbackspotatis

Ingredienser

20 portioner:
  • 3,5 kg - Tulip Honungsmarinerad Skinkstek
Mandelbackspotatis:
  • 60 st - Mandelpotatis (stora)
  • 2 dl - Örter (finhackade, tex: persilja och dragon)
  • 250 g - Västerbottenost (tärnad)
  • 250 g - Pumpakärnor (gröna)
  • 3 dl - Rapsolja
Rödvinssky:
  • 250 g - Schalottenlök (grovhackad)
  • 200 g - Morot (grovhackad)
  • 200 g - Palsternacka (grovhackad)
  • 100 g - Smör/Matfett
  • 100 g - Tomatpuré
  • Örter (tex: timjan, lagerblad, rosmarin)
  • 1 l - Rött matlagningsvin
  • 1 l - Köttfond (från egen eller färdig)
  • 3 dl - Balsamicovinäger
  • Farinsocker
  • Maizena
100 portioner:
  • 17,5 kg - Tulip Honungsmarinerad skinkstek
Mandelbackspotatis;
  • 300 st - Mandelpotatis (stora)
  • 1 l - Örter (finhackade, tex: persilja och dragon)
  • 1,25 kg - Västerbottenost (tärnad)
  • 1,25 kg - Pumpakärnor (gröna)
  • 1,5 l - Rapsolja
Rödvinssky;
  • 1,25 l - Schalottenlök (grovhackad)
  • 1 kg - Morot (grovhackad)
  • 1 kg - Palsternacka (grovhackad)
  • 500 g - Rotselleri (grovhackad)
  • 500 g - Smör/matfett
  • 5 dl - Tomatpuré
  • Örter (tex: timjan, lagerblad, rosmarin)
  • 5 l - Rött matlagningsvin
  • 5 l - Köttfond (egen eller från koncentrat)
  • 1,5 l - Balsamicovinäger
  • Farinsocker
  • Maizena
Skriv ut recept

Gör så här

Honungsmarinerad skinkstek:

Stek skinksteken i ugn, 1 timme 40 minuter på 140 grader. Höj därefter temperaturen till 160 grader och stek vidare till kärntemperaturen 65 grader. Låt därefter köttet vila minst 10 minuter innan tranchering.

Mandelbackspotatis:

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skär inte helt igenom utan låt skivorna sitta ihop i botten. Lägg potatisen på ett bleck och baka dem 5 minuter på 200 grader.

Lägg örter, ost, pumpafrön och olja i en mixer och kör till en grov smet. Smaka av med salt och peppar. Skeda örtröran på toppen av potatisen och baka ytterligare 20 minuter på 175 grader. Ös potatisen med oljan regelbundet.

Rödvinssky:

Bryn lök och rotfrukterna till såsen hårt i matfettet. Rör i tomatpuré och kryddor, låt det bryna ytterligare 1 minut under omrörning. Slå i vin, fond och vinäger. Låt såsen koka sakta utan lock i ca 40 minuter. Smaka av såsen med farinsocker, salt och svartpeppar. Om Ni önskar simmigare sås så red av med maizena.

Till servering:

Servera den trancherade steken tillsammans med rödvinsskyn, mandelbackspotatis och grönsaker.